Arbetarjugend möter vacker konst

I en charmig lägenhet i birkastan bor arkitekterna Rakel och Anders. lägenheten från 1908 har generös takhöjd med fina ljusinsläpp och är inredd med tidlös design och vackra konst­föremål. När vi träffar dem berättar de om sina tankar kring konst, arkitektur och hur de dekorerar sitt hem inför de stundande högtiderna. 

 

Fotograf | Erik Lefvander Creative Director | Therese Sennerholt Stylist | Ellen Ehrensky & Simon Nilsson

Lägenheten från 1908 har återställts till sin originalplanlösning och tack vare den återupptagna dörröppningen blir det ett mer naturligt flöde mellan rummen.

FAKTA

Namn | Rakel Östlund & Anders Stenholm

Yrke | Arkitekter

Bor | Birkastan i Stockholm

Favorit på julbordet | Brysselkål och mandelmusslor

 

––

 

VACKRA ORIGINALDETALJER

Rakel och Anders bor i en lägenhet på Rörstrandsgatan i Birkastan mitt i Stockholm. Huset är från 1908, stilen är så kallad arbetarjugend och lägenheten har en generös takhöjd, vackra trägolv och ett fint ljusinsläpp. När paret köpte lägenheten var originalplanlösningen mer eller mindre intakt, något som var viktigt och som de värdesatte högt. Det lilla som hade blivit förvanskat har de försökt återskapa för att få tillbaka arkitektens grundidé och tanke. Förutom renovering av ytskikten så har de bland annat tagit upp en ny dörröppning för att få ett mer självklart flöde mellan rummen. Det visade sig att just denna idé var helt i linje med ursprungstanken – bakom gips och målarfärg fanns just en igensatt dörr och idag har lägenheten åter en naturlig rundgång. 

Hemmet är fyllt med tidlös design och vackra konstföremål. Skulpturerna har Rakels farfar gjort och de generösa oljemålningarna är signerade Michel Östlund – Rakels far. 

LEVANDE KONST

Hemmet är inrett med tidlös design och vackra konstföremål med en fin historia. Rakels farfar var skulptör och jobbade med ett brett spektra av material och metoder. 

– Hemma hos oss har vi skulpturer i gips, trä och koppar. Rakels pappa Michel Östlund är konstnär och verken vi har av honom är målade i olja i stor skala. Utöver det har vi en del arkitekturmodeller som pryder vårt hem, säger Anders. 

Både Rakel och Anders är arkitekter, ett yrke som de tycker är väldigt inspirerande. Grundbulten i arkitektur och design är till syvende och sist att skapa scenografin till människors liv. Att det samtidigt är så komplext och omfamnar så många olika kunskapsfält gör det inte mindre intressant. Här möts konst, teknik, form och funktion som ska bli något konkret i slutändan. Det är en utmaning varje gång, oavsett om det är ett objekt, en möbel eller byggnad.

Bland parets förebilder hittar vi Peter Märkli, John Kandell och Gunnar Asplund, formgivare och arkitekter som alla har en otrolig känsla för komposition, proportion och materialitet. 

– De är vågade och är inte rädda för att skruva till det, men lyckas samtidigt alltid skapa harmoni. Det är en konst, fortsätter Anders. 

Inredningsstilen är klassisk med en varm utstrålning, mycket tack vare de jordnära färger och de personliga objekten i form av skulpturer och tavlor.

VÄLKOMPONERAT

Rakel och Anders omger sig bara med saker som de faktiskt tycker om – att irritera sig på detaljer i hemmet är inte nyckeln till god atmosfär. Det är viktigt att vara ödmjuk inför de små detaljernas betydelse, men också inför utmaningen att saker och möbler kanske inte hamnar på rätt plats vid första försöket. Att möblera om är på många sätt ganska livsbejakande. 

– För oss kan en ny komposition i hemmet hjälpa till att definiera en period. Att flytta på soffan kan frambringa samma känsla av nystart som det var att gå tillbaka till skolan efter sommarlovet när man var liten, säger Rakel. 

Vidare berättar de om vikten av rätt belysning och ljus för att skapa rätt känsla och harmoni. Det kan vara svårt och utmanande, men parets tips är att jobba med många olika typer av ljuskällor – allt från levande ljus till elektriskt, från små till stora armaturer. Det kan, paradoxalt nog, vara den enkla men också den mest effektfulla metoden för att göra det hemtrevligt.

Lägenheten har inte så många rum och därför har vardagsrummet blivit det naturliga stället där livet får ha sin gång. Här äger många olika sorts aktiviteter rum; kring det stora bordet ritar, syr, äter eller donar familjen med diverse roliga saker – det är ett rum för både lek och avkoppling. Men trots att vardagsrummet kanske är lägenhetens viktigaste rum så är det i köket som den mesta av tiden spenderas.

Det lackas mot jul och i vardagsrummet har en gran tillfälligt tagit plats bredvid den magnifika kakelugnen. Vinterstämningen förstärks med levande ljus, vackra adventsstjärnor och härliga vinterväxter.

VINTERSTÄMNING

Det är alltid viktigt att hemmet utstrålar en skön och välkomnande harmoni. Inför den stundande julen så fyller Rakel och Anders på med inredningsdetaljer för att skapa den rätta stämningen – mycket levande ljus, vackra adventsstjärnor och härliga vinterväxter, det ska kännas riktigt ombonat. Ingen jul utan den obligatoriska granen förstås och i ett hörn av vardagsrummet pryder den sin plats vid den gamla kakelugnen och farfars magnifika skulptur i ärgad koppar. Granen kläs med både gammalt och lite nytt, allt från konstgjorda småfåglar och halmfigurer till julgransljus. Det ombonade och platsbyggda köket fylls med klassiska läckerheter och rykande grytor som sprider en underbar doft i lägenheten. I vardagsrummet dukas det upp till mysig julmiddag med fint porslin och tillsammans med nära och kära infinner sig äntligen den efterlängtade julefriden. 

Julstämning med klassiska läckerheter och vacker dukning.

Klassiska läckerheter och rykande grytor sprider en underbar doft i lägenheten och i vardagsrummet dukas det upp till mysig julmiddag med fint porslin. Mat och dukning Shalony van Stralendorff.

HANDPLOCKAT

 

I den vackra lägenheten från 1908 har paret Rakel och Anders skapat en välkomnade atmosfär med hjälp av vackra konstföremål blandat med tidlös design. Här nedan ser du ett axplock av de möbler och inredningsdetaljer som du ser i reportaget – du hitter fler här

Handplockat från reportaget med Rakel & Anders.

Överst fr. vä: CH23, Carl Hansen & Søn | December 4, Konsthantverk | Calcio Cushion Cover, Linum | Balloon Vase 04, Lousie Roe | Moravia Star Chain, Herrnhuter | WNG Chair Sheepskin, Mazo | Butterfly Stool, Vitra | Wing Angels, Ferm Living | Avant Candelabra, Ferm Living | Nelson Bench, Vitra | Christmas Tree Foot, Ferm Living | Bernadotte Red Wine, Georg Jensen | Fores Nut Box, Ferm Living

Meny