Fri frakt inom Sverige

VARUKORG (0)
Summa inkl. moms: :-
 
Stäng/Fortsätt
Till kassan

Produktbeskrivning

The Factory är en liten etsad ljushållare för värmeljus inspirerad av den ikoniska amerikanska oljeborrningsindustrin under senare halvan av 1900-talet. En industri som gjorts odödlig i många filmer så som Jätten från 1956. The Factory Texas designad 2016 är den andra ljuslyktan i form av en fabrik som Skultuna producerar. Den första, The Factory Skultuna från 2015, är inspirerad av Skultunas egen fabrik. 

Skultuna

Skultuna Messingsbruk grundades av Karl IX år 1607 då staten behövde importinkomster. Ett Messingsbruk var en av det tidiga 1600-talets mest avancerade industrier. Efter fyra sekler ligger bruket fortfarande kvar på exakt samma ställe, inbäddat i grönska längs med den förtrollande Svartån i Västmanland - fantastiskt och helt unikt, Skultuna är ett av världens äldsta företag som fortfarande är igång.

 

De första ledarna vid bruket var ditkallade från mässingsindustrin i Tyskland och Nederländerna. Så småningom utbildades också svenska mästare vid Skultuna. I Krongjutarverkstaden tillverkade man tidigt stora ljuskronor, den äldsta kända ljuskronan finns i Vårfrukyrkan i Enköping och är från 1619. År 1825 började Skultuna stämpla produkterna, vilket man fortsatt med sedan dess.

 

Skultuna har tidvis varit pionjärer inom svensk formgivning. Carl Hjalmar Norrström var formgivare på Skultuna mellan åren 1895 och 1912 och tilldelades bland annat guldmedalj på världsutställningen i Paris år 1900 för sin magnifika dopfunt som idag visas i Skultunas museum. Under 1980-talet samarbetade Skultuna med Sigvard Bernadotte som skapade en serie för det dukade bordet.

The Factory Texas

Ljuslykta

598:-
Ord. pris: 598:-

Produktinformation

 • Varumärke:

  Skultuna
 • Mått:

  Höjd: 8,5 cm
 • Design:

  Maria Nilsdotter
 • Material:

  Polerad mässing
 • Leveranstid:

  Beräknad leverans ca 2–3 veckor
 • Prod. id.:

  50787
Passar bra till
Visa fler produkter
Liknande produkter